Feed on
Posts
Comments

Tél a kertben

A mi szélességi körünkön elvileg négy évszak létezik a tavasz, nyár, ősz és a tél, de ez mostanában nem mindig különül el markánsan, de nézzük csak mit tartogat számunkra a téli kert.

Télen sem kell lemondanunk a színes virágokról, termésekről, lombozatról, dekoratív ágrendszerekről, sőt néhány növény éppen ilyenkor mutatja meg a legkülönlegesebb arcát.

Napsütéses téli időszakban védett fekvésben már januárban virágzó cserjékben gyönyörködhetünk, pl. Varázsmogyoró, Kikeleti bangita, Téli jázmin, Tündércserje. E télen virágzó cserjéknél nincs szükség külön védelemre, ha a virágokat betakarja a hó vagy a zúzmara csukva maradnak mindaddig míg enyhébb napok következnek.

Már télen virágozhat a Hunyor Téltemető vagy a Sáfrány is. Sok lombhullató és lomblevelű örökzöld termésével, bogyójával, szárukkal díszít, pont a téli hónapokban adja a legszebb arcát (pl. Mahónia, Magyal, Tiszafa, Skimmia, Lilabogyó, Tűztövis, Madárbirs, Berkenye, Som félék).

Fenti növények alkalmazásával télen is gyönyörű díszkertet varázsolhatunk kertünkben, feldobva a téli napokra oly jellemző fehéres szürke egyhangúságot.

A tél közeledtével a kertész vagy a kert tulajdonos feladatai minimálisra csökkennek de mindig akad néhány fontosabb munka -főleg a felkészülés a télre-, amelyek elvégzése szükséges ahhoz, hogy a következő évben is nekünk tetsző maradjon a kertünk.
E rövid bevezető után lássuk a teendőket:

  • Nézzünk körbe a kertben és kötözzük össze minden olyan növényt amely a lehulló hó súlya alatt összenyomódhat, szétnyílhat, letörhet.
    Ilyenek lehetnek az oszlopos örökzöldek (Hamisciprusok, Borókák, Tuják, Tiszafák stb.).
  • Díszfüvek, Nádak, Bambuszok esetében a füvek tövét védjük a bejutó nedvességtől, fagytól.
  • Szeles vidéken körbe tekerhetjük a fagyérzékeny növényeket jó szellőzést biztosító, természetes anyagból álló takarókkal -juta, nádfonat-, vagy akár légpárnás fóliát is használhatunk. A köztes részt, a szigetelés fokozásának érdekében kitölthetjük lombbal, hánccsal, forgáccsal.
  • Ne sétáljunk téli időben a gyepen, vékony hótakarónál vagy sáros, nedves időben, mert ettől letömörödhet a talaj és a vízelvezető képessége megváltozik a gyep könnyen kikopik. A megfagyott fűszálak könnyen letörnek, tavasszal gyakran bebarnulnak.
  • A kerti út takarításakor a havat ne dobjuk egy kupacba, mert így az csak lassan olvad el, a gyep kirohadhat alatta.
  • Fontos, hogy a kertben ne alkalmazzunk sózást a csúszásmentesítésre csak homokot, forgácsot, bioműtrágyát, vagy kis adagban műtrágyát.
  • A komposztot ilyenkor ne forgassuk át, mert értékes rejtekhely sok hasznos élőlény számára.
  • Árnyékolás: Főleg fagyos, szeles, hideg időben, örökzöldek (melyek ilyenkor is párologtatnak) esetén hasznos az árnyékolás, akár egyszerű rasel háló alkalmazásával. Védekezhetünk az élettani száradás ellen. Ugyanezt az eljárást a tarka lomblevelűek esetén akár fenyőágakkal is elérhetjük.
  • Fagymentes időben végezhetünk metszési munkákat főleg lombhullató díszfák, díszcserjék, gyümölcsfák esetében (ritkító és ifjító metszést), de a száraz, beteg, törött részeket feltétlenül távolítsuk el és inkább égessük el, mintsem komposztáljuk.
  • Az évelőket visszavághatjuk, fennyőgallyal, mulccsal, forgáccsal takarjuk az ágyásokat.
  • Kerti tavakról már az ősz végétől gondoskodjunk lehetőség szerint minél kevesebb lomb kerüljön bele mert a rothadás hatására szerves anyag kerül az aljára és káros gázok képződnek, eliszaposodik. Minél kisebb és sekélyebb vízfelülettel rendelkezik a tavunk annál gyorsabban és mélyebben befagy és kevesebb hely marad halaink valamint egyéb más élőlény számára.
  • Léket ha lehet ne vágjunk, inkább vízen úszó befagyás gátlót vagy kis teljesítményű keringető szivattyút alkalmazzunk, de 30 cm -nél mélyebbre ne tegyük, mert a mélyben áramló víz ronthatja a vermelőbe vonult halak életfeltételeit.
  • Ha téltűrő növényeket tartunk edényben a teraszon ezek téli védelméről sem szabad lemondanunk.
    Erős, tartós fagyban a cserépben károsodhat a növények gyökere, mivel gyorsabban áthűl mint a kertben. A növényt cserepestül beállíthatjuk egy vesszőkosárba, vagy egy nagyobb cserépbe és a köztes részt kitölthetjük jól szigetelő anyagokkal, pl. száraz lomb, forgács, apró kéreg zúzalék és a cserepet állítsuk egy raklapra vagy hungarocel darabra így nem érintkezik a hideg kővel vagy talajjal. Az örökzöldeket árnyékolhatjuk rasel hálóval vagy fenyőgallyal, hogy védjük a téli nap szárító hatásától, mivel a napsütéses idő fokozza a párologtatást, de a fagyott földből a növény nem tud elegendő vizet felvenni.
  • A madarak etetése: Említést érdemelnek kertünk kis segítői is, kik a kellemetlen rovarkártevőket gyérítik. A keményebb fagyok beállta után, leggyakrabban december elejétől kezdhetjük az etetést a hideg elmúltáig. Főleg vastagabb hótakaró vagy a jég? kialakulása esetén nem találnak táplálékot a madarak, ekkor igénylik leginkább gondoskodásunkat. Ne feledjük, ha elkezdtük az etetést folyamatosan kell eleséget rakni a madáretetőbe. Lehetőleg természetes anyagból -fából, nádból, kókuszból- készüljön a kihelyezésre kerülő madáretető, mivel anyagával így harmonikusan beilleszkedik kertünkbe. Olyan helyre tegyük ahol a macskák nem tudják elérni, mivel azokat az etetőkről amit elérnek hamar lemondanak a madaraink.
    Az eleség lehet napraforgómag, megtört dió, mogyoró, de akár vegyes konyhai hulladék vagy gyümölcs is. Faágakra akaszthatunk madárkalácsot vagy marhafaggyút.
    Lényeges, ha elkezdtük az etetést és a madarak odaszoktak akkor folytassuk az eleség kirakását egészen tavaszig, mert odaszoknak, „számítanak” a kihelyezett táplálékra és ennek hiányában elpusztulnak.

Egyéb munkák a téli kertben.

  • Főleg kötöttebb talajon a veteményes és fűszerkertek, virágágyak felásása (inkább október, november hónapban), laza, homokos talajon végezhetjük tavasszal is.
  • Gondoljunk a következő évre is, ezért élezzük meg a favágó szerszámokat, metszőollókat, sövényvágókat, hozzuk rendbe a fűnyírókat és a kézi szerszámokat.
  • Javítsuk ki a kert berendezési tárgyait, támrendszereket, pergolákat, padokat.
  • Télen fagymentes időben bármilyen konténeres lombhullató növény ültethető és kisebb tűlevelű örökzöldek is.

Összefoglalva láthatjuk télen is akad munkánk a kertben, de mégis a tél, inkább a pihenésről szól. A jó meleg szobából gyönyörködhetünk a szépen kialakított kertünkben egy meleg teát vagy forralt bort szürcsölgetve és megkezdhetjük a tervezést a tavasz átépítési munkáiról.

 

Leave a Reply